Laatste nieuws:Het moratorium is in Barcelona niet aangetast op 15 maart. Wel wordt er in Brussel al druk gespeculeerd over wat er zal gebeuren na 17 oktober 2002. Dan wordt de nieuwe Europese richtlijn voor GMO's (2001/18) van kracht. Iedereen (ook de NGO's) verwacht dat de Commissie dat moment zal aangrijpen om het moratorium buiten werking te stellen.GMO = Genetisch geModificeerd Organisme = ggo |
Verkiezingen Tweede Kamer op 15 mei 2002. Bekijk onze stem Wijzer ! |
In Europa is de politiek al jaren bezig strengere regels op te stellen voor genetisch gemanipuleerd voedsel: ietsje strengere controle, ietsje duidelijker etikettering, en een systeem voor traceerbaarheid. In afwachting van het tot stand komen van die nieuwe regels weigeren 6 Europese landen om in de tussentijd NIEUWE gewassen en producten toe te staan, tot het moment dat deze regels in werking zijn getreden. Dit is wel het minste dat je van een Regering mag verwachten: eerst 'goede' waarborgen voor veiligheid, dan toelating. De kleinere Politieke partijen in Nederland (SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP) willen dat Nederland zich aansluit bij die 6 Europese landen. Zij zouden genetisch gemanipuleerd voedsel het liefst helemaal verbieden, ook na totstandkoming van nieuwe wetten - net als wij (Keerkracht/stopmanipulatie).
Het (inmiddels gevallen) kabinet is (was) daarom van plan om op 15 maart 2002, in samenwerking met de Europese Commissie, deze 6 Europese landen onder druk te zetten om nieuwe producten toe te staan: het Europese moratorium te doorbreken.
Dit heeft de steun van de 4 grote partijen, PvdA, VVD, CDA en D66.
Voorbeeldbrief - pas 'm aan!
Vragen over deze actie aan: over.barcelona@stopmanipulatie.nl
Laatst gewijzigd: 19-4-2002
|