Uittreksel geredigeerd en vertaald door W. Kuiper
Brontekst december 2001
: http://www.i-sis.org/Nor-review.shtml

 

Isis-Hoofdpagina: http://wwwi-sis.org.uk/

 

 

Recensie van een Noors Rapport aan het Directorate of Nature Management, Norway,

Door Angela Ryan

 

De overtuiging dat DNA in voedsel en levensmiddelen niet vanuit het spijsverteringskanaal kan worden opgenomen wordt door dit rapport beschouwt als een dogma. Recente studie heeft aangetoond dat na opname bij muizen, DNA van de M13 bacteriofaag te bespeuren viel als relatief lange fragmenten in uitwerpselen, periferale witte bloedlichaampjes, milt en levercellen, na een significant tijdsverloop na het voeden. In cellen werd via de voeding opgenomen M13 DNA in chromosomaal geďntegreerde vorm aangetroffen (Doerfler et al,. 1997; Schubbert et al,. 1997). Wanneer zulk DNA aan zwangere muizen werd gevoerd, werd het in verscheidene organen bij foetussen en pasgeboren dieren aangetroffen (Doerfler and Schubbert 1998).

 

Dit rapport trekt in twijfel of het ontwikkelen van een GGO wel de aanduiding “technologie” verdient. Het begrip ‘technologie’ wordt geassocieerd met voorspelbaarheid, beheersing en herhaalbaarheid, maar bij de genetische modificatie van cellen en organismen bestaat er geen mogelijkheid om te richten op een specifieke locatie in het genoom, er is geen beheersing over de veranderingen in de genexpressie-patronen van het ingevoegde gen of de endogene genen van het GGO zelf, en er is geen beheersing over de verdere bestemmingen van het transgen of delen daaruit nadat het is ingevoegd en eenmaal is losgelaten in een ecosysteem.

Het rapport stelt dat er op vele technologische terreinen gebrek is geweest aan competente, onafhankelijke expertise, en vervolgt met het documenteren van voorbeelden van ongevallen en beoordelingsfouten waarbij de volledige reikwijdte grotendeels onduidelijk is gebleven. Bijvoorbeeld het verkeerde gebruik van antibiotica en de verspreiding van weerstand tegen antibiotica, het opduiken van recombinantievirussen in transgene planten ontworpen om virusresistent te zijn (Green & Allison, 1994), de laboratoriumontsnapping van de gekruiste “African killer Bees” wat de dood van al meer dan duizend mensen tot gevolg heeft gehad en de BSE/ nvCJD episode in Groot-Brittannië.

(Het Noorweegse rapport bevatte 329 referenties, de bronwebsite nog eens 19).