Oproep(de actuele versie d.d. 19-04-2002)Voor verspreiding per e-mail... knip en plak! |
VERSPREID DEZE OPROEP: ===================================== Beste Lezer, Utrecht, 19 april 2002 Genetische manipulatie is het verwijderen en toevoegen van “genen”: de dragers van erfelijke informatie. Ik volg de ontwikkelingen van de laatste jaren op het gebied van gentechnologie nauwlettend, en op basis van hetgeen ik daarbij te weten ben gekomen maak ik mij nu grote zorgen omtrent de on-veiligheid van Genetische Manipulatie (GM) in landbouw en voedsel-productie. Het is mij gebleken dat bepaalde feiten in het beleid van Regering, Consumentenbond, Supermarkten en zelfs Universiteiten buiten beschouwing worden gelaten. Men is doof en blind voor waarschuwingen van buitenlandse wetenschappers. In plaats daarvan doen psychologen en marketingburo’s aan “risico-communicatie”: zij overtuigen het publiek dat er niets te vrezen valt, dat de risico’s beheersbaar zijn. Onze maatschappij wordt hierdoor systematisch “gehersenspoeld” met positieve berichtgeving. De mens weet blijkbaar (nog) te weinig van het leven af om op een veilige manier zulke verregaande ingrepen te kunnen plegen. Dit blijkt uit de feiten. Hieronder in het aanhangsel leg ik met 10 voorbeelden uit waarom ik dit vind en welke informatie men tot nu toe buiten beschouwing heeft gelaten. Er is duidelijk bewijsmateriaal dat GM-gewassen nu zich al ongecontroleerd verspreiden, problemen veroorzaken en zelfs zouden kunnen leiden tot ziekte. Hoe langer de mens met dit voortijdige eXperiment doorgaat, des te moeilijker zal het zijn om de schade te herstellen. Gezien de ernst van de situatie vraag ik uw medewerking voor deze handtekeningactie. 1. Wilt u deze brief verspreiden naar uw kennissen, teneinde de onderstaande “ontbrekende informatie” over GM algemeen bekend te krijgen? 2. Als u het met mij eens bent, dat genuanceerde standpunten als “ja, mits...” en “nee, tenzij...” in de praktijk teveel ruimte openlaten voor multinationals om op roekeloze wijze verder te gaan met de toepassing van GM-techniek, zet dan tevens uw handtekening tegen toepassing van Genetische Manipulatie in het milieu en in voedsel: Dat kan via internet, op: http://www.stopmanipulatie.nl of via e-mail (handig als u niet on-line bent)... klik: mailto:ja@STOPMANIPULATIE.NL?body=subscribe%20keertij-L ) U ontvangt dan automatisch een e-mail bericht met de laatste stand van zaken en verdere mogelijkheden om aktie te ondernemen. Het is van groot belang dat deze informatie bekend wordt. De pogingen om de hele maatschappij te hersenspoelen in de gedachte dat gentech veilig is, beginnen te werken: het percentage tegenstanders zakt langzaam. In 2001 heeft de Regering een “Maatschappelijk Debat” over dit onderwerp laten organiseren door de Commissie “Eten en Genen” onder leiding van kinderboekenschrijver en atoomgeleerde Jan Terlouw. Ik heb vastgesteld dat ook bij dit debat de belangrijkste feiten buiten beschouwing zijn gelaten - met name voorbeeld 3 ! Mede hierdoor hebben PvdA, VVD, CDA en D66 besloten om door te gaan met genetische manipulatie “mits het veilig gebeurt” (januari 2002). Deze politieke partijen zijn weliswaar kritisch over deze GM- techniek, en vragen de Regering om voorzorgsmaatregelen, maar hebben niet het besef dat hun beperkte voorzorgsmaatregelen onvoldoende waarborg bieden. Genetisch Gemanipuleerde Soja en GM-Mais zitten al in meer dan de helft van de supermarkt-artikelen. Meestal staat dit NIET op het etiket vermeld. Alleen biologisch geteeld voedsel (met keurmerk 'EKO' of 'Demeter') is gegarandeerd NIET genetisch gemanipuleerd, maar vanwege bestuiving zal dat over enkele jaren niet eens meer mogelijk zijn! Maar liefst 43,3% van de Nederlanders zei in november 2001 absoluut “nee” tegen GM-landbouw. Plus 6,4% die zegt “nee, tenzij er aantoonbare voordelen zijn en aan strenge voorwaarden is voldaan” -- aan beide is nu niet voldaan -- dat is samen al 49,7%. Negen procent zegt geen keuze te kunnen maken. Slechts 26% is voorstander, en 12% is alleen voorstander mits aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Er is dus (nog steeds) bij lange na geen meerderheid voor het doorgaan met genetische manipulatie van voedsel. Toch gaat de regering door. (De Commissie Terlouw noemt deze cijfers niet in haar aanbevelingen aan de regering, en niet op haar website, maar alleen ergens ver weggestopt op een CD-rom.) Ik hoop dat u mij wilt helpen onderstaande belangrijke informatie in brede kring bekend te maken! met vriendelijke groet, Micha Kuiper initiatiefnemer “Keerkracht” / stopmanipulatie.nl +++ Aanhangsel: De Ontbrekende Feiten over GM. +++ Voorbeeld 1: ongecontroleerde woekering in de natuur. De vrees bestaat, dat GM-planten in de natuur ongecontroleerd zouden kunnen gaan woekeren en daarbij natuurlijke soorten verdringen en het natuurlijk evenwicht verstoren. Zijn hier al bewijzen van? Er zijn inderdaad al gevallen bekend die heel verontrustend zijn: bijvoorbeeld in Mexico, het land van herkomst van de mais, is natuurlijke mais nu “besmet” met GM-eigenschappen. Omdat de GM-gewassen pas 5 jaar verbouwd worden, kan nog niet worden vastgesteld of deze verspreiding al het oude zal overwoekeren. Maar moeten we dat eerst afwachten? GM-gewassen hebben nieuwe eigenschappen, waarmee zij een concurrentie-voordeel zouden kunnen hebben over natuurlijke inheemse soorten. Ik noem een aantal experimenten uit het verleden met planten en dieren waar het al flink mis is gegaan. Hierbij was nog niet eens sprake van Genetische Manipulatie, en dan traden er toch al rampen op. Met GM kunnen we al helemaal niet weten wat er zal gebeuren. Dit is een waarschuwing voor wat er met GM-planten zou kunnen gebeuren. #1. Onderzoekers wilden een super-honingbij kweken. Ze kruisten een wilde Afrikaanse bij met een honingbij in Zuid-Amerika. Het experiment werd uitgevoerd in een stricte afsluiting, omdat de bij niet mocht ontsnappen. Helaas, tijdens een vakantie van de projectleider was een vakantie-hulp onvoorzichtig en enkele bijen ontsnapten. Het gevolg is dat de bij zich nu onstuitbaar verspreidt, en inmiddels al het Zuiden van de Verenigde Staten heeft bereikt en bijna jaarlijks dodelijke slachtoffers maakt omdat deze nieuwe bijensoort zo aggressief is. #2. In Australie zijn is een enorme (giftige) paddensoort ingevoerd om een bepaalde keversoort te bestijden. De kever blijkt weinig last te hebben van de pad, maar honden en kinderen overlijden als zij de pad bijten of aanraken. De natuur van Australie wordt aangetast doordat ook roofdieren bezwijken door de pad. #3. Een algensoort uit de Stille Oceaan heeft zich in aquaria verder ontwikkeld en is per ongeluk in de Middelandse Zee terecht gekomen. Hier overwoekert deze giftige alg de oorspronkelijke zeebodem- begroeiing. Biologen weten geen oplossing. #4. Andere voorbeelden zijn: - Ratten en vervolgens mangoesten op Hawaii, - vuurmieren in Noord-Amerika, - het wilde zwijn in Uruquay dat schapen en koeien doodt, - de beverrat in Nederland, - een roofvis in het Afrikaanse Victoria-meer, - Opossums in Nieuw-Zeeland, - Konijnen in Australie. Een aantal van deze introducties van vreemde diersoorten was per ongeluk, de meeste zijn echter expres uitgevoerd door wetenschappers die meenden dat ze verstand van zaken hadden. Ook op het gebied van planten is bekend dat vreemde boom-soorten de inheemse soorten verdringen. Moeten we aan deze lijst van rampen binnenkort de GM-rampen toevoegen? Voorbeeld 2: ongecontroleerde woekering in de landbouw. De chemie-multinational Monsanto heeft GM-koolzaad ontwikkeld, dat bestand is tegen onkruidverdelger. Hierdoor kan de boer het GM- koolzaad tijdens de groei met het bijbehorende landbouwgif bespuiten, waardoor het onkruid dood gaat, maar de koolzaad-oogst niet. Dit levert de boer (soms) een iets hogere oogst op, en spaart arbeidskosten doordat er minder gespoten hoeft te worden. Volgens Monsanto is deze techniek goed voor het milieu, omdat er minder landbouw-gif nodig is. Maar is dat wel zo? Tijdens de koolzaad oogst: misschien. Maar het jaar erop wil de boer iets anders verbouwen, en raadt eens wat er dan in zijn akker staat? Onuitroeibaar GM-koolzaad, dat nu de rol van onkruid op zich genomen heeft. Volgens Canadese Boer Percy Schmeiser moeten boeren 6 tot 8 maal meer spuiten dan vroeger. Tel uit je winst! De boeren zijn radeloos, en weten niet hoe zij nu weer van dit door de mens gemaakte onkruid af moeten komen. Voorbeeld 3: ongecontroleerde verspreiding op micro-nivo. Gezondheid-schade. De voorgaande problemen kan men met blote ogen waarnemen. Voor andere zaken ligt dat moeilijker. Het DNA, waaruit de genen bestaan en waarin de erfelijke eigenschappen zich bevinden, is microscopisch klein. Dit DNA kan uitwisselen met bacterien en virussen zonder dat we het weten of merken. Op 8-1-2002 schreef de Commissie Terlouw het volgende: [Noot 1] "Er zijn de Commissie ... geen wetenschappelijke aanwijzingen bekend die de zorgen rechtvaardigen die onder het publiek leven over de veiligheid van voedingsmiddelen die met behulp van gentechnologie zijn geproduceerd." Dit is echt NONSENS, het tegendeel is het geval ! De Regering zelf beweert eveneens niet op de hoogte te zijn van het bestaan van zulke problemen. [Noot 2] Toch hebben meerdere organisaties de Commissie Terlouw gewezen op gevaren en tekortkomingen van deze nieuwe techniek. Volgens mij lopen Regeringen en Multinationals 10 jaar achter wat betreft een aantal nieuwe inzichten in de werking van genen. Bij genetische manipulatie van planten en dieren gebruikt men veelal genen (DNA) van virussen en bacterien, die ingebouwd worden. Tien jaar geleden dacht men, dat al het DNA in de maag verteerde, zodat het eten van GM-voedsel alleen een kwestie was van: “is het giftig?” Naar de eigenschappen van het ingebouwde DNA hoefde men niet te kijken, dacht men. Nu is gebleken dat dit niet klopt! ...Maar de GM-gewassen blijven toch op de markt. 1. Er is vastgesteld dat wanneer men genetisch gemanipuleerd voedsel eet, een deel van het ingebouwde virus-DNA NIET afgebroken wordt in de spijsvertering: het kan daarom opgenomen worden in het menselijk lichaam en indien het zich nestelt in uw eigen DNA, kan dat zelfs leiden tot ziekte. [Noot 3] 2. Ook kan dit virus-DNA een nieuwe verbinding aangaan met bestaande ziekte-verwekkers, waardoor nieuwe ziekte kan ontstaan. [Noot 4] 3. Deze "kunstmatige" genen kunnen zich tot 10 miljoen maal (!) sneller in het milieu verspreiden dan "natuurlijke" genen. [Noot 5] Het is zeer de vraag of dit ooit weer ongedaan gemaakt kan worden door de mens. Als we deze drie onderzoeken combineren, onstaat het volgende (verontrustende) beeld: Wanneer een mens genetisch gemanipuleerd voedsel eet, dan verteert niet al het DNA. DNA op zichzelf is niet giftig of gevaarlijk om te eten, maar het DNA in genetisch gemanipuleerde planten is deels afkomstig uit virussen en ziekteverwekkers: en dat is nu juist het soort DNA waar problemen mee te verwachten zijn. Deze stukjes DNA kunnen opgenomen worden in ons lichaam en in de bloedbaan terecht komen. Vervolgens kan het in onze weefsels en organen belanden. (Bij een proef met kippen is zoiets al aangetoond.) In onze cellen kan dit DNA combineren met ons eigen DNA en actief worden. Uit medisch onderzoek is bekend dat dit zelfs kan leiden tot kanker. Let wel: het is nog niet ZEKER of mensen kanker kunnen krijgen van het eten van GM-voedsel. Het is immers nooit onderzocht of het eten van GM-voedsel leidt tot kanker. Maar hoe zouden we dat ook kunnen weten? Het kan tientallen jaren duren voordat een kankergezwel zichtbaar wordt. Het GM-voedsel is pas 5 jaar op de markt. Echter: alle stappen die voor het ziek worden nodig zouden zijn, zijn AFZONDERLIJK al waargenomen in laboratoria. Het ligt dan voor de hand dat de combinatie ook mogelijk is. Ik persoonlijk zou graag het zekere voor het onzekere nemen! Voorbeeld 4: zieke proefdieren Volgens sommigen is “Genetisch gemanipuleerd voedsel het veiligste voedsel ter wereld omdat het ‘t best onderzocht is”. Deze stelling klopt volgens mij niet, omdat de GM-planten bijna altijd instabiel zijn: de GM-planten herschikken hun DNA, proberen de vreemde genen uit te schakelen of kwijt te raken, en als gevolg hiervan kunnen hun eigenschappen van generatie op generatie onvoorspelbaar veranderen. Maar er is ook een historie van ziekgeworden proefdieren, waarvoor men nooit naar een bevredigende verklaring heeft gezocht: A. Over de eerste GM-tomaat: “De wetenschappers van de FDA viel op dat er een patroon was van MAAGLETSEL dat vragen over de veiligheid opwierp”. (Toch is de tomaat zonder nader onderzoek toegelaten op de markt) [Noot 6] B. het onderzoek van prof. Pusztai uit Schotland, die in 1999 constateerde dat jonge ratten orgaanschade opliepen door het eten van een gentech-aardappel. (Andere wetenschappers verketterden zijn onderzoek en onderzoeksmethode, maar niemand kon Pusztai’s vermoeden weerleggen dat de gebruikte virus-componenten verantwoordelijk waren voor de zieke ratten. Pusztai is meteen geschorst en kreeg een spreekverbod.) C. een scholier in Nederland heeft in 2000 een proef gedaan met jonge muizen. [Noot 7] Toen de muizen genetisch gemanipuleerde soja en -mais te eten kregen, gingen ze *meer* eten, maar werden nerveuzer, hielden op met groeien, en 1 ging er dood. (Het is niet wetenschappelijk te zeggen dat dit veroorzaakt werd door de genetisch gemanipuleerde soja en mais, maar het is natuurlijk wel een voor de hand liggende verklaring.) Voorbeeld 5: bestrijdings-middel residuen De meeste GM-gewassen op de markt zijn bestand gemaakt tegen onkruidverdelger. De boer bespuit dus het onkruid EN het gewas met zulk landbouwgif. Het gewas gaat hier niet dood aan. Maar het gewas neemt WEL het gif in zich op. En dat komt dus in ons eten. De Europese regering heeft daarom bijvoorbeeld de maximaal toelaatbare residu-dosis van het gif glyfosaat een factor 200 versoepeld voor de GM-sojaboon. Waarom? Omdat dit de dosis was die in de bonen te verwachten was bij de nieuwe manier van landbouw. De consument kan daar wel tegen, verwacht de Wereld Gezondheids Organisatie. Men negeert hierbij het feit dat jonge kinderen, zuigelingen en ongeboren kinderen honderden malen gevoeliger zijn voor dit soort gif dan volwassenen. De Nederlandse Commissie Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB) verbood vorig jaar het gebruik van zo’n onkruidverdelger op een GM- gewas, omdat zij vreesde dat zo’n grootschalige toepassing de biodiversiteit teveel zou aantasten. De rechter vond dat het CTB met deze eis aan het soort toepassing van het reeds toegelaten middel buiten haar wettelijke bevoegdheden ging, en schrapte het verbod. Het milieu is de dupe. Voorbeeld 6: insect-resistentie De meeste andere GM-gewassen zijn “insect-resistent”. De insecten lusten ze niet, dus de boer hoeft niet meer te spuiten en dat is goed voor het milieu - dat is het verhaal. De waarheid is, dat de gewassen ZELF het landbouwgif produceren, in al hun cellen. De boer hoeft dus inderdaad niet te spuiten, maar dat betekent niet dat er geen gif in het milieu komt! Net als gewoon landbouwgif werkt dit gif door in de voedselketen, zodat roof-insecten doodgaan van het eten van de plaaginsecten. Ook niet-bedoelde insecten worden het slachtoffer. De plaaginsecten zullen waarschijnlijk bovendien binnen 4 tot 20 jaar resist worden tegen het gif, waarna er dus toch weer gespoten gaat worden, maar het ecologisch evenwicht verstoord is. Voorbeeld 7: de aansprakelijkheid Gezien de enorme risico’s die GM met zich meebrengt, is er gevraagd om een goede regeling van aansprakelijkheid: welnu, daar hebben de Multinationals voor gezorgd. Via lobby en met medewerking van de Regering van de Verenigde Staten ligt er nu internationaal de afspraak, dat schade alleen erkend wordt in een zeer beperkt aantal gevallen, en dat de producent alleen aansprakelijk is indien met de toenmalige stand der techniek de schade voorzien had kunnen worden. Dit is dus een OMKERING van het VOORZORGSPRINCIPE, waarbij vrijwel alle schade afgewenteld wordt op onschuldigen of op de maatschappij als geheel. Voorbeeld 8. Het grootste gevaar van Genetische Manipulatie. Bedrijven, en vervolgens de Regeringen en zelfs het OntwikkelingsProgramma van de Verenigde Naties, prijzen Genetische Manipulatie als de oplossing voor al onze landbouwproblemen en de honger in de wereld - niet gehinderd door de feiten, die in tegenovergestelde richting wijzen. Ondertussen verkrijgen Multinationals via patenten en octrooien het monopolie over planten, dieren, genen en landbouwgewassen. Het leven op aarde, dat alleen aan zichzelf toebehoort, wordt door onze regeringen kado gegeven aan Multinationals in ruil voor de valse beloftes van betere landbouw. Allerlei goedkope, goede onderzoeksprojecten naar verbetering van landbouw worden stilgelegd, in ruil voor miljoenensubsidies aan prestige-projecten met GM. Over een tiental jaren zal de wereld-voedselvoorziening in handen zijn van enkele bedrijven, die zich laten leiden door hogere winsten - niet door maatschappelijke belangen. Zij zullen geen oplossing hebben voor de problemen in de landbouw van vandaag en die van morgen, maar zij zullen wel de baas zijn over alles wat leeft, en de kennis die we nodig hebben om als mens te overleven zal grotendeels verloren zijn gegaan. Een dergelijk centraal geregisseerde landbouw kennen we alleen uit de voormalige Sovjet-Unie. Het is niet doelmatig gebleken. Voorbeeld 9: vatbaarheid voor ziekte Hoewel met genetische manipulatie onder andere geprobeerd wordt, om gewassen te kweken die minder vatbaar zijn voor ziektes, dreigt het omgekeerde: Door de centrale oorsprong van GM-gewassen wereldwijd, zijn deze eenvormiger, minder divers. Als een ziekte daar vat op krijgt, zal deze ziekte zich veel sneller verspreiden dan wanneer de landbouw gebaseerd is op diverse rassen. Bovendien bevatten veel GM- gewassen genetische defecten of parasitaire DNA-delen die het gewas potentieel vatbaarder maken voor nieuwe ziekten, die oorspronkelijk niet op het gewas bestonden. Voorbeeld 10: blunders tot nu toe Om een indruk te krijgen van wat er allemaal onverwachts kan misgaan, hier een lijstje van blunders waarbij men nog net heeft kunnen voorkomen dat het GM-organisme zich in het milieu verspreidde. In alle gevallen hadden de wetenschappers het effect niet voorzien. Omdat GM-organismen instabiel zijn, kunnen deze effecten ook optreden na vele jaren, als het organisme al is getest en “veilig” verklaard. - een bacterie moest muizen onvruchtbaar maken, om muizenplagen te bestrijden. In plaats daarvan stierven ALLE muizen. - een bacterie moest een vraat-insect doden. In plaats daarvan veranderde hij het gewas in groen slijm - een bacterie waarmee een voedingssuplement, tryptofaan, geproduceerd werd, is aangepast met GM voor meer productie. De bacterie ging ook een giftig bijproduct in grotere hoeveelheden maken. Dit werd te laat geconstateerd. 15 doden en honderden invaliden. - BAYER vervaardigde een koeiengriepvaccin met GM. De koeien werden ziek en kregen symptomen van “slijters”. De journalist die dit onderzocht werd telefonisch bedreigd. BAYER ontkent officieel nog steeds GM gebruikt te hebben. ------------------------- Voetnoten: [Noot 1] Eindverslag van Commissie Terlouw, januari 2002, pag. 23 [Noot 2] Minister Borst (Volksgezondheid) tijdens debat in Tweede Kamer, eind januari 2002. [Noot 3] In de voorlichtings-videofilm van Commissie Terlouw wordt nota bene in zin 4 gezegd: ‘DNA zit in al ons voedsel.We eten het dag in dag uit... We leven ervan!’ (Ons commentaar: ‘Proeft’ u de ironie van deze voorlichting?) [Noot 3-5] Op http://www.stopmanipulatie.nl vindt u bronnen voor de wetenschappelijke feiten genoemd in dit bericht, o.a. prof. Mae Wan Ho, Dr. Angela Ryan, prof. Joe Cummins [Noot 6] Zie: http://www.stopmanipulatie.nl/Refs/docu/FDA.html#E [Noot 7] Zie: http://www.talk2000.nl/mice =#=